Αναλογικά ή ψηφιακά όργανα χωρίς άμεση σύνδεση με το APRS    



Δυστυχώς οι αγορά ενός σταθμού καιρού είναι σχετικά δαπανηρή υπόθεση και τα περισσότερα μοντέλα δεν θα τα βρούμε στην Ελληνική αγορά και θα πρέπει να παραγγελθούν απ έξω. Ευτυχώς υπάρχει η δυνατότητα χειροκίνητης εισαγωγής στοιχείων και αποστολής τους στα 2 σπουδαιότερα προγράμματα APRS, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις και μερικές απλές αγορές και κατασκευές.


Μετεωρολογικά Όργανα

Ανεμοδείκτης. Υπάρχουν πολλές απλές λύσεις ακόμα και έτοιμες Μία περίπτωση είναι τοποθετώντας ένα ευθύ χοντρό σύρμα κάθετα πάνω σε άξονα μπηγμένο σε ρουλεμάν. Στην πίσω πλευρά του σύρματος, βάζουμε μία τετράγωνη ή τριγωνική λαμαρίνα που είναι η ουρά του δείκτη, ενώ στην άλλη άκρη μία μεταλλική μπίλια ή άλλο αντίβαρο με μικρή επιφάνεια . Πιο φθηνά ακόμα φτιάχνοντας ένα σουραύλι από λεπτό πανί ή νάιλον κυλινδρικό που να στενεύει λίγο προς το ελεύθερο άκρο. Φυσικά πρέπει να έχουμε ξεκάθαρη γνώση της κατεύθυνσης του Βορρά από μία πυξίδα και βοηθητικά φτιάχνουμε ένα σταυρό κάτω από τον ανεμοδείκτη που δείχνει τα 4 σημεία του ορίζοντα, για να βλέπουμε αμέσως την κατεύθυνση του ανέμου. Οι αντιστοιχία στα report μας είναι




Κατεύθυνση ανέμου Μοίρες
Β 360
ΒΑ 045
ΝΑ 135
Ν 180
ΝΔ 225
Δ 270
ΒΔ 315


Δεν νομίζω ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ακρίβεια από αυτό, θα πρέπει μόνο να ξέρουμε ότι ο δείκτης μας είναι αρκετά ψηλά που δεν επηρεάζεται από ρεύματα αέρα από γειτονικά κτήρια ή την δική μας στέγη.

2. Ανεμόμετρο. Κατασκευή με κουτάκια αλουμινίου από "rechaud" ή καλύτερα από καντηλάκια αλουμινίου που πουλάνε πλανόδιοι, κολλημένα σε ένα τριπλό αστέρα από χοντρό σύρμα πάνω σε άξονα και ρουλεμάν και ένα ταχύμετρο ποδηλάτου. Η βαθμονόμησή του μπορεί να γίνει δίπλα σε ένα κανονικό ανεμόμετρο. Υπάρχει και η εμπειρική μέθοδος χρησιμοποιώντας την κλίμακα Beaufort αν βρισκόμαστε σε εξοχή ή έχουμε κήπο. (Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε τα πλαστικά κουτάκια από τα σοκολατάκια σε σχήμα αυγού με παιχνίδια "Kinder" αφού τα κόψουμε στο σημείο που σταματάει η καμπύλη τους).



Άλλη απλή κατασκευή είναι λαμαρίνα κρεμασμένη από μεντεσέ ελεύθερα προς τα κάτω και ανάλογα με την ένταση του ανέμου ανασηκώνεται. Η όλη κατασκευή είναι πάλι πάνω σε ρουλεμάν και με φτερό από πίσω για να παρακολουθεί τον αέρα πάντα κάθετα.







3. Συλλέκτης βροχής Κατασκευή με δοκιμαστικό ογκομετρικό σωλήνα και ένα χωνί
Αν Δ η Διάμετρος σε mm του χωνιού, V o όγκος του νερού που έχει μαζευτεί σε ml. Τότε V/π*Δ²/4 θα μας δώσει χιλιοστά βροχής. (Πρέπει να αδειάζετε κάθε ώρα ή μέρα).

4. Βαρόμετρο. Αν ζείτε δίπλα σε αεροδρόμιο έχετε την βαρομετρική πίεση πολύ εύκολα ακούγοντας το δελτίο καιρού του αεροδρομίου (ATIS ή VOLMET). Οι αναφορές αυτές είναι σε hectopascals που πρακτικά είναι ίδια με Milibars. Ειδάλλως αγοράζουμε ένα από τα απλά μεταλλικά βαρόμετρα που έχουν τα είδη δώρων ή τα ναυτιλιακά. Ελέγχουμε μόνο να έχει βίδα ρύθμισης από πίσω. Για να δούμε την ένδειξή του το κτυπάμε το τζάμι του απαλά με το δάκτυλό μας για να ξεκολλήσει ο δείκτης. Θα πρέπει να το ρυθμίσουμε δίπλα σε ένα άλλο που δουλεύει σωστά ή σε ένα αεροδρόμιο ή σταθμό της ΕΜΥ. Θα πρέπει να ερωτηθεί ο κατέχων αν είναι πραγματική ή Sea Level. 

Αν δεν είναι πραγματική τότε την μετατρέπουμε σε πραγματική το μεταφέρουμε και αφού το μεταφέρουμε  ξαναμετατρέπουμε την ένδειξη από πραγματική σε Sea Level.

Αν λοιπόν έχουμε την  πραγματική μόλις το φέρουμε στον χώρο εγκατάστασης θα πρέπει να γίνει αναγωγή στο επίπεδο της θάλασσας. Αυτό γίνεται αφαιρώντας από την πραγματική πίεση 1 Millibar για κάθε 8.5μ μέτρα ύψους (ή 1 mm στήλης υδραργύρου για κάθε 11m) αυτό ή το κάνουμε μόνοι μας την αναγωγή με υπολογισμό κάθε φορά συνέχεια αφήνοντας το όργανο απείρακτο ή το ρυθμίζουμε κατευθείαν σε Sea Level που είναι και το λογικότερο. Να θυμάστε ότι στις αναφορές μας θα πρέπει να στέλνουμε την "Sea Level" και όχι την πραγματική. Ειδάλλως θα πρέπει να το γράφουμε στο Beacon μας "Actual pressure" με το υψόμετρο που βρισκόμαστε και την αναγωγή να την κάνει ο κάθε παραλήπτης του Beacon μας. Άλλες αναγωγές που γίνονται στην ατμοσφαιρική πίεση είναι πιο εξειδικευμένες: 1. Διόρθωση ως προς το σφάλμα του βαρομέτρου (δεν χρειάζεται αν έχει βίδα ρύθμισης). 2. Αναγωγή στην κανονική βαρύτητα (δηλαδή σε γεωγραφικό πλάτος 45°), 3. Αναγωγή σε θερμοκρασία 0 βαθμών Κελσίου (αυτό γίνεται από πίνακες) λόγω της διαστολής της μεταλλικής ταινίας από την θερμότητα κλπ Όλες αυτές οι αναγωγές και διορθώσεις, έχουν σαν σκοπό στην μετάδοση πληροφοριών με κοινές παραμέτρους. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα βγαίνουν αξιόπιστα συμπεράσματα για τον καιρό, ανεξάρτητα από το είδος οργάνου, το υψόμετρο και την θερμοκρασία κάθε τόπου-παρατηρητή. Πρακτικά για την χώρα μας η αναγωγή στο Sea Level είναι αρκετή για να έχουμε ικανοποιητική ακρίβεια

5. Υγρόμετρο. Το αγοράζουμε από είδη δώρων, ναυτιλιακά. Πριν το αγοράσουμε κοιτάμε από πίσω αν έχει βίδα ρύθμισης. Το ρυθμίζουμε ως εξής. Το αφήνουμε τυλιγμένο με κάποια καλά βρεγμένη πετσέτα για 30 τουλάχιστον λεπτά και το ρυθμίζουμε στο 95%. Μετά το αφήνουμε να μας δείξει την πραγματική υγρασία. Η ρύθμιση αυτή πρέπει να γίνεται ετήσια. 

6. Θερμόμετρο. Αγοράζουμε ένα συμπαθητικό θερμόμετρο με εύκολη ανάγνωση από μακριά, και το τοποθετούμε έξω από το παράθυρό μας σε σημείο που να μην ζεσταίνεται από άλλη πηγή (εξωτερική μονάδα air-condition ή τον ήλιο). Αν θέλουμε να ασχοληθούμε σοβαρά με το θέμα μπορούμε να πάρουμε ένα θερμόμετρο μεγίστης - ελαχίστης που μας δείχνει τις ακραίες τιμές κάθε μέρας και μηδενίζεται με ένα μαγνητάκι. Σήμερα βέβαια υπάρχουν και αρκετά καλά ψηφιακά θερμόμετρα, προσοχή που θα τοποθετήσετε τον εξωτερικό αισθητήρα.


Προγράμματα και χρήση στο APRS για αποστολή στοιχείων με το χέρι

Ας έρθουμε τώρα στα προγράμματα. Υπάρχει ένα AddOn γραμμένο από τον Carl GW0TQM για εισαγωγή μετεωρολογικών δεδομένων γιά το UiView, που όμως δουλεύει και ανεξάρτητα. Ονομάζεται WXPRS και είναι διαθέσιμο από την διεύθυνση http://you.genie.co.uk/carl.littlejohns/aprs/uiview.htm. Είναι πάρα πολύ εύκολο στον χρήστη και το αποτέλεσμά του είναι ένα αρχείο wxprs.txt μέσα στο directory που το βάλαμε και που καλό είναι να είναι το ίδιο με του UiView. Το πρόγραμμα μας βοηθάει πάρα πολύ στην εισαγωγή στοιχείων για το APRS ακόμα και αν δεν έχουμε το UiView. Στο WinAPRS πάμε στο Setting / Weather και ορίζουμε manual συμπληρώνοντας τα πεδία που έχει αριστερά . Προσοχή στο pressure (ατμοσφαιρική πίεση): εκεί θέλει την κανονική Βαρομετρική ενώ στο Pressure (mb) θέλει την Sea Level (ή Adjusted) το offset φτιάχνεται αυτόματα πολλαπλασιάζοντας ταυτόχρονα επί10. 

Εκτός από τις αναφορές των στοιχείων του καιρού, μπορούμε από οποιοδήποτε πρόγραμμα APRS να στέλνουμε και objects καιρικών φαινομένων. Υπάρχουν πάνω από 20 τέτοια object από ομίχλη μέχρι χιονοθύελλα ή τυφώνα. Φυσικά έχουν νόημα μόνο σε έκτακτα καιρικά φαινόμενα και μόνο όσο διαρκούν αυτά. Όσοι έχουν UiView, να ελέγχουν κατά διαστήματα τι object έχουν ανοικτά και να τα σβήνουν όταν σταματάει το φαινόμενο, για να μην στέλνουν λάθος ή ξεπερασμένες πληροφορίες .

 

Αντιστοιχία κλίμακας Beaufort

 

Βαθμός Beaufort

Ταχύτης ανέμου

Αποτελέσματα του ανέμου στην Ξηρά

Ονομασία ανέμου

0

<1

Άπνοια ο καπνός ανεβαίνει κατακόρυφα

Νηνεμία

1

1.5 χ/ω

Δεν κινεί τον ανεμοδείκτη αλλά τον καπνό

Υποπνέων

2

6-11 χ/ω

Αισθητός στο πρόσωπο, κινεί τον ανεμοδείκτη

Ασθενής

3

12-19 χ/ω

Φύλλα και λεπτά κλαδιά σε συνεχή κίνηση, Ξεδιπλώνει μικρή σημαία

Λεπτός

4

20-26 χ/ω

Μικρά κλαδιά δένδρων κινούνται ανυψώνει σκόνη / χώμα και φύλλα χάρτου

Μέτριος

5

29-38 χ/ω

Ταλαντεύονται μικρά δένδρα με φύλλα

Λαμπρός

6

39-49 χ/ω

Μεγάλα κλαδιά αρχίζουν να κινούνται. Τα τηλεφωνικά σύρματα σφυρίζουν

Ισχυρός

7

50-61 χ/ω

Τα δένδρα κινούνται ολόκληρα

Σφοδρός

8

62-74 χ/ω

Σπάει κλαδιά δένδρων, το βάδισμα γίνεται αδύνατο.

Θυελλώδης

9

75-88 χ/ω

Μικρές ζημιές σε καπνοδόχους εργοστασίων, κεραμίδα αρπάζονται από τον άνεμο

Θύελλα

10

89-102 χ/ω

Ξεριζώνονται δένδρα, Σημαντικές ζημιές σε κατασκευές

Ισχυρά θύελλα

11

103-117 χ/ω

Καταστροφές σε μεγάλη κλίμακα (HurricanesTornadoes)

Σφοδρά θύελλα

12

118-133 χ/ω

Γενική καταστροφή- ερήμωση

Τυφών

 

  Objects Καιρικών φαινομένων στο APRS

 

“ /

Rain

< /

Cloudy

* /

Snowflake

@ \

Hurricane

B \

Blowing Snow

D \

Drizzle

F \

Freezing Rain

G \

Snow Shower

H \

Haze

I \

Rain Shower

J \

Lightning

T \

Thunderstorm

: \

Driving Hail

[ \

Wall Cloud

b \

Blowind Dust /Sand

e \

Sleet

f \

Funnel Cloud

g \

Gale Flags

p \

Partly Cloudy

t \

Tornado

w \

Flooding

{ \

Fog

   

 

Επιστροφή στην σελίδα WX & APRS

 

 

 

[HAM.GR PAGE]  [SV1RD Home page] [Pactor Page] [D-Star Page] [APRS first page] [LIVE JAVA APRS ACTIVITY] [HAM Radio Emergency Page] [ULF & Quakes page]