P A C T O R

 

Κύρια σελίδα

.

Main >

------------

Συχνότητες

Εφαρμογές

Ρυθμίσεις

Το σύστημα Email Winlink

Χρήση του Airmail

Χρήση του Paclink

Νέα

Περιορισμοί

Σχετικά με την σελίδα

Συνδέσεις

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνοπτική εισαγωγή στο Pactor για αυτόν που θέλει να μάθει κάτι για αυτό ή για αυτόν που θέλει να ασχοληθεί.

 


Τι είναι το Pactor

   Το Pactor είναι ένα σύστημα ψηφιακής επικοινωνίας αλλά και διασύνδεσης, προσανατολισμένο στις δύσκολες και ευμετάβλητες επικοινωνίες των βραχέων κυμάτων.

   Προέρχεται από το πρωτόκολλο AMTOR (ραδιοερασιτεχνικό)  γνωστό και ως SITOR (επαγγελματικό) με εξαιρετική προϋπηρεσία στα HF καθώς και από το Packet Radio που ειδικά στα βραχέα κύματα ήταν από την φύση του προβληματικό.

Τι δεν είναι,  δυνατότητες.

   Το Pactor δεν είναι για DX. Αν αυτό που σας ενδιαφέρει είναι αποκλειστικά το DX, στραφείτε καλύτερα στο RTTY ή στο PSK31.

   Το Pactor μπορούμε να το δούμε μόνο σαν εργαλείο επικοινωνίας. Λόγω της χρήσης σύγχρονου πρωτοκόλλου ARQ, η επικοινωνία είναι ασφαλής στο κατά πόσο τα δεδομένα φθάνουν σωστά από τον ένα σταθμό στον άλλο, και δίνει εξαιρετικές δυνατότητες για την χρήση εφαρμογών διαδικτύωσης δηλαδή Email, BBS, Web Pages, APRS κλπ.

Επίπεδα

   Υπάρχουν τρία επίπεδα Pactor που αντιστοιχούν και στις χρονικές περιόδους εξέλιξής του.

Pactor 1

   Το αρχικό Pactor είναι ένα FSK πρωτόκολλο που συνδυάζει το AMTOR και το Packet Radio . Είναι σχετικά εύκολο και αρκετά προγράμματα το έχουν σαν δυνατότητα λήψεως (πχ το multipsk  ή το MixW).Για εκπομπή με κάρτα ήχου ξεχάστε τα Windows υπάρχουν μόνο το hf για Linux και το RITTY για DOS  Επίσης το βρίσκουμε με δυνατότητα εκπομπής σε tnc με DSP που έχουν πολλά modes π.χ.PK232/psk,  KAM, MFJ-1278 κλπ ή παλιά interface τύπου Hamcom.
Το Pactor 1 σχεδιάστηκε από τους DF4KV και DL6MAA έχει εύρος λιγότερο από 300 Hz και ταχύτητα 100 ή 200 bauds που ρυθμίζεται αυτόματα

Pactor 2

   Από εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν, αν και στηρίζεται στην τεχνική του Pactor I, μόνο τα tnc της SCS έχουν αυτή την δυνατότητα. Τα tnc αυτά λέγονται PTC. Το Pactor II είναι διαμόρφωσης differential phase shift keying (DPSK). Με εύρος συχνότητας 500 Hz, δίνει ταχύτητες από 200 - 800 bits/s. Με χρησιμοποίηση τεχνικών συμπίεσης η μέγιστη δυνατότητα  δεν υπερβαίνει το 1200 bits/s.

Pactor 3

   To Pactor III περιλαμβάνεται ήδη μέσα στα ptc της SCS αλλά χρειάζεται επιπλέον άδεια χρήσης (ειδάλλως υπάρχει η δυνατότητα 20 δοκιμαστικών συνδέσεων). Το Pactor 3 δεν είναι ανοικτό πρωτόκολλο, αλλά ιδιοκτησία της Γερμανικής SCS με εύρος συχνοτήτων 2200 Hz, δίνει δυνατότητα ταχυτήτων μέχρι 3600 b/s (3,5 φορές γρηγορότερο από το Pactor II) μέσα σε ένα κανάλι φωνής (SSB). Η μέγιστη δυνατότητα του με τεχνικές συμπίεσης είναι 5200 b/s. Λόγω των δυνατοτήτων αυτών έχει επεκταθεί πολύ τόσο σε ερασιτεχνικές εφαρμογές, όσο και σε επαγγελματικές, κυρίως της κινητής ναυτικής υπηρεσίας που χρησιμοποιείται σαν φθηνή εναλλακτική λύση των δορυφορικών επικοινωνιών. Ενδιαφέρον αποτελεί η δυνατότητα που έχει το Pactor III όταν οι συνθήκες δεν είναι καλές να κατεβάζει μόνο του ταχύτητα και στην ανάγκη να μεταπίπτει σε Pactor II ή και ακόμα και Pactor I αυτόματα.

Χρήση του Pactor

   Επειδή όπως είπαμε το Pactor είναι εργαλείο, στις ραδιοερασιτεχνικές συχνότητες ο τρόπος χρήσης του είναι πολύ συμπιεσμένος. Ελάχιστοι σταθμοί προσφέρουν interactive chat ή BBS Mbox και αυτά με λίγες δυνατότητες αφού υπάρχει η τάση αποθάρρυνσης των χρηστών να δουλεύουν με τις ώρες έναν σταθμό. Τούτο είναι λογικό αν σκεφθούμε ότι ένας σταθμός παρακολουθεί αρκετές συχότητες "σκανάροντας" τις συνεχώς ενώ μπορεί να ανταποκριθεί σε μία κλήση και να μιλήσει μόνο με έναν ανταποκριτή, σε μιά επικοινωνία που μπορεί να κρατήσει και 15 λεπτά. Αντίθετα προτιμάται η χρήση προγραμμάτων που προετοιμάζει κανείς offline τα μηνύματά του και αφού συνδεθεί, κάνει σχετικά σύντομα την ανταλλαγή και αμέσως αποσυνδέεται όπως συμβαίνει πάρα πολύ εύκολα με το airmail.. Επίσης δεν θα βρείτε beacons ή άλλες εκπομπές να διαφημίζουν τους σταθμούς, όπως γίνεται στο Packet Radio. Πρέπει να ξέρει κανείς ακριβώς την συχνότητα του κάθε σταθμού και να τον καλέσει εκεί. Για τον λόγο αυτό εκδίδονται κάθε μήνα λίστες σταθμών Pactor

   Είναι προφανές ότι για τις Ομάδες Έκτακτης Ανάγκης ή γενικά για περιπτώσεις Emergency, οι δυνατότητες επικοινωνίας είναι εξαιρετικές. Επίσης είναι ιδανικό για μακρινές αποστολές, για dxpeditions, για ραδιοερασιτέχνες ορειβάτες, και γενικά για φορητούς ή κινητούς σταθμούς σε ξηρά ή και θάλασσα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι σταθμοί που θα δείτε στο winlink είναι σταθμοί maritime mobile.Ένας φορητός σταθμός με laptop ένα ptc και ένα σταθμό hf, μπορεί να έχει Email θεωρητικά όπου και να βρίσκεται.

Συχνότητες για Pactor

   Η συχνότητα εκπομπής και λήψεως θεωρείται η ακριβής μέση συχνότητα εκπομπής των τόνων ή του φάσματος εκπομπής και όχι η συχνότητα του φέροντος που έχουμε συνηθίσει (στις επικοινωνίες φωνής). Αυτή είναι πάντα σε USB από 400-2600 Hz με μέσο το 1500. Αυτό σημαίνει ότι αν μπορούμε να κάνουμε διόρθωση στον πομποδέκτη μας προσθέτουμε +1500 hz στην συχνότητα φέροντος για το Pactor 3 ή δεν τον πειράζουμε και συντονίζουμε 1500Hz χαμηλότερα. Το πρόγραμμα AirMail μπορεί να κάνει αυτόματα τη διόρθωση, οπότε σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται να πειράξετε τίποτα.

   Στο Band Plan της IARU υπάρχει πρόβλεψη τόσο για το Pactor 1-2 όσο και για το ευρύτερο Pactor 3. Η χρήση των ζωνών αυτών, μας δίνει το τυπικό έρεισμα νομιμότητας σε σχέση με τις επιθετικές επικοινωνίες φωνής που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν όσο γίνεται περισσότερο από το φάσμα τους.

Χρήση συχνοτήτων για Pactor σύμφωνα με το Band Plan της IARU

Εφαρμογές σε Pactor

 Διαβάστε την σχετική σελίδα, είναι APRS BBS & Packet Gates, Email (Winlink), PIB

Ρυθμίσεις

   Για την σωστή επικοινωνία σε Pactor πρέπει να υπάρχει η σωστή σύζευξη modem πομποδέκτη, η τοποθέτηση σωστών παραμέτρων στο ptc και αρκετές δοκιμές. Στην σελίδα αυτή θα βοηθηθείτε από τις δοκιμές που έκανα.

Winlink

   Το παγκόσμιο σύστημα ραδιοερασιτεχνικού Email Winlink δεν χρησιμοποιεί μόνο το pactor αλλά το packet και κάθε άλλο σύστημα ψηφιακό όπως το D-Star και στην σελίδα αυτή θα γίνει εκτενής αναφορά για την χρήση του

Στη σελίδα αυτή θα βρείτε αναφορές και για άλλα πρωτόκολλα όπως για το WINMOR και το PSK.

  Αρχή της σελίδας

[HAM.GR PAGE]  [SV1RD Home page] [Pactor Page] [D-Star Page] [APRS first page] [LIVE JAVA APRS ACTIVITY] [HAM Radio Emergency Page] [ULF & Quakes page]